Vegan Moussaka

(Για ελληνικά, μετακινηθείτε προς τα κάτω)

Vegan Moussaka

Mussaka was my favorite dish, from the time when I was eating dead animals (bad witch! Bad!). Now obviously, it’s even better. The recipe below is an alternate version where potato is promoted from the bottom where it usually lays, to the upper layer (in mashed form, instead of bechamel).

ingredients

For the baking pan:

  • 4 big eggplants
  • 6 zucchini
  • Vegetable oil

For the soy mince sauce:

  • 2 cups boiled soy mince
  • 2 medium onions
  • 2 agaricus mushrooms
  • 1 can diced tomatoes
  • 1 can tomato paste
  • 2 cloves of garlic
  • water as needed
  • salt
  • pepper
  • 2 bay leaves
  • allspice
  • curry
  • cayenne pepper

For the mashed potatoes:

  • 4 large potatoes
  • 2 cups almond milk
  • 2 tablespoons coconut oil
  • 1 teaspoon garlic powder
  • salt
  • paprika

Directions

Slice the eggplants and the zucchini (1 cm thick) and fry them in a pan with a touch of vegetable oil, until they soften. Place them on absorbent kitchen paper. Alternatively, bake them in the oven for 20 minutes.

In a pot, heat the oil and add the chopped onions, the garlic cloves and the mushrooms. Leave them to soften and add the soy mince. Stir well. Dilute the tomato paste in water and add it in the pot with the diced tomatoes. Season and leave them to cook in medium heat for 30 minutes. Stir often.

Peel and cut the potatoes in small pieces and boil them for 25 minutes until they become soft. In a small pot, boil the milk and the coconut oil until the latter melts. Then, mush the potatoes, and add the content of the small pot gradually, until you have the desired texture. Season and stir well.

In a large baking pan, place the sliced eggplants and the zucchini. Pour the soy mince sauce all over the pan, and finally add the mashed potatoes over it.

Bake in a preheated  oven (200 °C – 390 °F) for 20 minutes. Remove it from the oven and leave it out in the open for a few minutes before serving, so it can become more solid.

Enjoy your meal!

Χορτοφαγικός Μουσακάς

Ο μουζάκα ήταν το αγαπημένο μου φαγητό από τον καιρό που έτρωγα πτώματα (κακιά μάγισσα! Κακιά!). Πόσο μάλλον τώρα που είμαι χορτοφάγος. Η παρακάτω συνταγή είναι μια παραλλαγή στην οποία η πατάτα πήρε προαγωγή, κι από τον πάτο του μουσακά που βρίσκεται συνήθως, είναι πλέον στην κορυφή σε μορφή πουρέ (αντί για μπεσαμέλ).

Συστατικά

Για το ταψί:

  • 4 φλάσκες μελιτζάνες
  • 6 κολοκυθάκια
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τον κιμά:

  • 2 φλ. βρασμένο κιμά σόγιας
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 μανιτάρια agaricus γίγας
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 συσκευασία πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • νερό (όσο χρειαστεί)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • μπαχάρι
  • κάρυ
  • πιπέρι καγιέν

Για τον πουρέ:

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 κούπες γάλα αμυγδάλου
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 1 κ.γλ. σκόνη σκόρδου
  • αλάτι
  • πάπρικα
Εκτελεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια κατά μήκος, σε πάχος ενός εκατοστού. Τα τηγανίζουμε με λίγο ηλιέλαιο, μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, τα τοποθετούμε σε ταψί έχοντας στρώσει ρολό-χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να απορροφηθούν τα πολλά λάδια. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα  ψήσουμε στον φούρνο για 20′.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα κρεμμύδια, τις σκελίδες σκόρδου και τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για δύο λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τον κιμά σόγιας. Ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, διαλύουμε τον πελτέ σε νερό, και τον τοποθετούμε μαζί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για 30′, ανακατεύοντας συχνά.

Αφού ξεφλουδίσουμε και κόψουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια, τις βράζουμε για 25′ μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα μπρίκι βάζουμε λάδι καρύδας και γάλα. Βράζουμε μέχρι να λιώσει το λάδι καρύδας.

Έπειτα, πολτοποιούμε τις πατάτες (είτε σε μίξερ είτε με πολτοποιητή) και προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπρικιού σταδιακά, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά παντού. Τέλος, τοποθετούμε και τον πούρε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο και περιμένουμε λίγα λεπτά προτού σερβίρουμε, έτσι ώστε να στερεοποιηθούν τα κομμάτια.

Καλή όρεξη!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s