Spinach Crepes

(Για ελληνικά, μετακινηθείτε προς τα κάτω)

Spinach Crepes

The ultimate Sunday meal. It will save you from phrases like “how can you NOT eat meat?”, “Don’t you like this steak?” and the best of them all “I thought you vegetarians only eat grass”. Alternatively, you can cook a vegan version. How? By making a vegan bechamel, where you replace cream cheese with cashews sauce  (you can find the recipe here) and 1 tablespoon nutritional yeast.

Ingredients

For four people

For the crepes (you can find many vegan crepes recipes online):

  • 2 cups all purpose flour
  • 2 1/2 cups unsweetened almond milk (you can use dairy milk)
  • 3 eggs
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 pinch of salt

For the filling:

  • 3 cups fresh spinach
  • 2 fresh onions
  • 5 medium white mushrooms
  • 250 g. cream cheese
  • 2 handfuls fresh parsley, finely chopped
  • 2 cloves of garlic
  • 2 tablespoons olive oil

Spices:

  • Salt
  • Cayenne pepper
  • Curry
  • Red chili flakes
  • sweet paprika
  • 200 g. shredded mozzarella

spinach 3.jpg

Directions

In a bowl, sift the flour. Add the rest ingredients for the crepes and whisk. Oil the pan and pour a small amount of crepe batter to cover it. As soon as the underside is cooked, flip it. Cook each side for 1-2 minutes.

In a bigger pan, heat oil and add the chopped onions, mushrooms and garlic cloves. Let them cook for 5 minutes and constantly stir. Add the spinach along with the parsley and wait for liquids to be absorbed. Add the cream cheese and stir well. Then, season and let them cook in medium heat for 2 minutes.

Fill each crepe with one tablespoon of spinach mix and wrap. Place the rolls in a medium baking pan. If there is a surplus, add it over the crepes. Toss the mozzarella to cover the crepes.

Place the pan in a preheated oven at 180°C (350° F)  until the mozzarella melts (approximately 20 minutes).

Enjoy your meal!

dav

Κρέπες Με Σπανάκι

Το απόλυτο Κυριακάτικο φαγητό. Θα σας σώσει από φράσεις τύπου “πως μπορείς να μην τρως κρέας;”, “αυτή την μπριζόλα δεν την λιγουρεύεσαι;” και το καλύτερο από όλα “νόμιζα εσείς οι χορτοφάγοι τρώτε μόνο γρασίδι”. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε την vegan εκδοχή του. Πως; Φτιάχνοντας vegan μπεσαμέλ, όπου αντί για κρέμα τυριού, προσθέστε cashews sauce (θα τη βρείτε εδώ) και 1 κ.σ. διατροφική μαγιά!

dav

Συστατικα

Υλικά για τέσσερα άτομα

Για τις κρέπες (υπάρχουν πολλές συνταγές για vegan κρέπες online, ενδεικτικά εδώ):

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 κούπες γάλα αμυγδάλου (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωικό)
  • 3 αυγά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση:

  • 3 κούπες σπανάκι φρέσκο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 5 μέτρια άσπρα μανιτάρια
  • 250 γ. κρέμα τυριού
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μπαχαρικά:

  • αλάτι
  • πιπέρι καγιέν
  • κάρυ
  • μπούκοβο
  • πάπρικα γλυκιά
  • 200 γ. mozzarella τριμμένη
Εκτελεση

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τις κρέπες και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Λαδώνουμε με λίγο σπορέλαιο ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι). Μόλις ψηθεί από κάτω, τη γυρίζουμε. Αφήνουμε την κάθε πλευρά 1-2 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το σκόρδο αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το σπανάκι μαζί με τον μαϊντανό και περιμένουμε να πιούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.

Βάζουμε περίπου 1 κ.σ. γέμιση σε κάθε μια κρέπα και τις τυλίγουμε. Τοποθετούμε τα ρολλάκια σε ένα μέτριο ταψί και αν μας έχει μείνει γέμιση την προσθέτουμε πάνω από τις κρέπες. “Σκορπίζουμε” την mozzarella μέχρι να καλύψει τις κρέπες.

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω, μέχρι να λιώσει mozzarella (περίπου 20′).

Καλή σας όρεξη!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s